E o gluma, spusa in special intre adolescenti, ca atunci cand vine vorba de masturbare exista 2 tipuri de oameni: cei care o fac, si cei care nu recunosc.
In spatele acestei glume sta un adevar observat de psihologi si cercetatori: cea mai mare parte a oamenilor, in special baietii, ajung inevitabil intr-o perioada a vietii cand se masturbeaza.
Lucrul acesta apare de cele mai multe ori in urma dezvoltarii sistemului sexual, si a curiozitatii asupra prorpiului corp.
Copiii incep sa dezvolte sentimente sexuale si atractie fata de sexul opus, si in acelasi timp incep sa-si exploreze propriul corp. Si incercand sa imite un act sexual pe care incep sa si-l doreasca, recurg la masturbare.
Din cauza realitatii indiscutabile ca acest comportament este aproape inevitabil la un moment dat, unii cercetatori si psihologi, mai ales dupa "revolutia sexuala", au spus ca e un lucru normal si chiar recomandat.
In acelasi timp, religia a jucat rolul la cealalta extrema catalogand masturbarea ca fiind un pacat, "o scarba", "o mizerie", si altfel de termeni care nu fac decat sa aduca vina toxica si rusine pentru cel care o face.
Dar aici nu judecam comportamente din perspectiva bine-rau, sau moral-imporal. Mai degraba incercam sa scoatem la iveala ceea ce este constructiv si te ajuta pentru a obtine progres in viata ta.
Fara indoiala masturbarea este un comportament care aduce placere.
De-asta o facem.
Pentru ca masturbarea este o imitare a unui act sexual, in timp ce facem asta, creierul nostru elibereaza o substanta extrem de puternica numita DOPAMINA, care ne da o senzatie de bine, o stare de euforie si placere profunda. Creierul face asta pentru a recompensa orice comportament care ne asigura supravietuirea: ca mancatul, sexul, sau activitati care le sustin. Si pentru ca se simte placut, vrem sa repetam iar si iar acel comportament.
Pericolul vine in urma faptului ca masturbarea se poate transforma usor intr-un comportament compulsiv, si in cele din urma in dependenta.
(link-ul din video: https://www.neuroprogres.ro/solutia)
Cum?
Tot pentru a ne asigura supravietuirea, creierul nostru incearca sa ne mentina in viata evitand durerea si cautand placere. Adica, oridecate ori suntem intr-o situatie dureroasa, fie fizica, fie emotionala, sistemul limbic al creierului va incerca sa o evite indreptandu-ne catre comportamente care ne aduc placere.
Asa se face ca, din cauza disponibilitatii si usurintei de a obtine placere foarte ridicata prin masturbare, acest comportament poate foarte usor sa devina un refugiu pentru a scapa de disconfortul si durerea inevitabila din viata.
Asta inseamna ca, in loc sa inveti sa rezolvi in mod matur si eficient situatiile neplacute care apar inevitabil (respingere, singuratate, dezechilibru, certuri, plictiseala, etc), mai degraba te indrepti catre "doza de placere" (masturbare).
De amintit faptul ca orice substanta cu efect de drog are capaitatea de a pacali nucleul accumbens sa elibereze acea DOPAMINA in creier, desi nu exista nici un comportament sanatos care sa asigure supravietuirea. Pur si simplu, odata introduse in organism, substante ca heroina sau cocaina au capacitatea de a stimula artificial eliberarea de dopamina.
Asadar, actionand in acelasi fel asupra sistemului dopaminergic de recompensare, masturbarea poate deveni rapid drogul alegerii care sa "rezolve" pe moment dificultatile vietii.
Adevarata problema pe termen lung este ca masturbarea practicata astfel SABOTEAZA progresul tau ca om.
Regula spune ca pentru orice fel de progres e nevoie de un factor stresor in urma caruia dobandim sau dezvoltam noi capacitati pentru a-l depasi.
De exemplu, atunci cand vrei sa-ti maresti muschii, mergi la sala si ridici greutati (factori stresori) astfel incat corpul tau sa se adapteze si sa mareasca muschii.
Cand esti respins de o fata (respingerea- factor stresor), ceea ce ar fi sanatos sa faci e sa-ti dezvolti noi abilitati de comunicare si relationare, astfel incat sa-ti ridici gradul de atractivitate.
Asta inseamna progres.
In schimb, foarte multi adolescenti, in fata unor astfel de situatii stresante, se indreapta catre mica lor placere la fel cum un alcoolic se indreapta catre paharul sau pentru a fugi de probleme.
Si, masturbarea poate crea tipare si pentru altfel de dependente. In fond, iti antrenezi creierul ca de fiecare data cand apare o incercare sau o situatie de stres, sa "fugi" de ea prin droguri, alcool, mancare, pornografie si altele, in loc s-o rezolvi in mod matur si eficient.
Daca simti ca masturbarea a devenit o problema pentru tine, si te impiedica sa progresezi in relatii, in situatia financiara, in spiritualitate, sanatate sau contributie, atunci arunca o privire aici [click]