×
Contul meu
 
3 obiceiuri care mi-au schimbat viata in bine
Dezvoltare personala 14 Jan 2020 4463 Vizualizari

3 obiceiuri care mi-au schimbat viata in bine

Salutare! In acest articol vreau sa-ti vorbesc despre 3 obiceiuri care mi-au schimbat viata in bine, si care, de ce nu, te pot ajuta si pe tine.

 

1. O plimbare de 5 minute pe jos, in fiecare zi.

De cate ori spun asta si altora, prima reactie e ceva de genul:

"Pai si cum ma ajuta pe mine asta sa-mi imbunatatesc viata? Adica.. sunt foarte multi oameni care merg pe jos in fiecare zi mai mult de 5 minute, si nu e ca si cand viata lor devine mai buna..."

 

(Bine, pentru unii care chiar au nevoie de miscare fizica, mersul pe jos ii ajuta direct pe partea de sanatate.)

Dar eu nu la asta ma refer.  Hai sa-ti spun putin contextul.

 

Daca ma urmaresti mai demult, stii ca am avut probleme destul de mari cu dependenta sexuala: pornografie, masturbare si chestii de genul asta...

 

Si la un moment dat am incept sa caut solutii pentru a scapa de problema mea, si am inceput sa citesc, sa ma inscriu in cursuri si programe online, si sa invat foarte multe lucruri.

 

Si am avut "norocul" ca-intrunul dintre curusurile in care m-am inscris, autorul sa cunoasca foarte bine natura dependentei care te face sa te deconectezi aproape complet de realitate.

Ajungi sa faci lucurile vietii pe 'pilot automat', fara constienta, gandindu-te din ce in ce mai mult doar la "drogul" tau.

 

Si primul lucru pe care l-am primit de facut, a fost o plimbare de 5 minute in fiecare zi.

Plimbarea asta, in contextul acela special in care eram (intr-un proces de recuperare si dezvoltare personala), mi-a oferit ocazia ca cel putin 5 minute in fiecare zi, sa pot sa (re)devin putin mai constient de ceea ce se petrece cu mine, de mediul inconjurator, de situatia in care ma aflu... Pur si simplu sa devin mai constient de existenta mea.

 

Plimbarea asta nu avea niciun scop, adica n-o puteam socoti ca <actiunea mea de indeplinit> daca ieseam sa cumpar o paine, si faceam 5 minute pana la magazin.. 

NU. Asta era o plimbare separata de oricare alta, fara niciun scop.

 

(Nu pot sa spun aici, fara sa para ca exagerez sau ca sunt intr-o zona d-aia "power flower"... nu pot sa spun cat de mult bine mi-a facut plimbarea asta 🙂 )

 

Dar repet: a fost intr-un context, acela al unui proces de recuperare si dezvoltre personala.

Acest mic obicei a fost ca o fereastra speciala de timp in care procesam si dadeam alt sens informatiilor pe care le invatam, si parca totul se „aseza” altfel..

 

Iti recomand sa faci plimbari pe jos in orice circumstante. E o chestie foarte buna 😀

 

Dar in special, daca esti antrenat intr-un proces de dezvoltare personala, oricum ar fi el: ca e pe cont propriu, ca citesti vreo carte, ca esti inscris in vreun curs, oricum ar fi, iti recomand sa iti formezi obiceiul de a te plimba 5 minute pe jos, in fiecare zi.

Fara niciun scop, fara nicio directie, doar fa o plimbare, si las-o sa fie ce-o fi J

 

 

2. 10 minute de meditatie in fiecare zi

Al 2-lea obicei a fost unul putin mai complex, si anume ca am invatat meditatia mindfulness (o tehnica super simpla), si am inceput sa meditez in fiecare zi timp de 10 minute.

 

Unii sunt foarte sceptici cu practica asta, dar personal, ca unul ramas la foarte incepator, pot spune ca mi-a adus o multime de beneficii, in special pe partea asta de control emotional.

 

Tehnica pe care am invatat-o eu e simpla: te concentrezi pe respiratia ta, si incerci sa ignori cat mai multe lucruri din interior sau exterior: adica ganduri, emotii, dialog interior sau orice distrageri din exterior.

 

N-am reusit niciodata sa nu ma gandesc la nimic nici macar pentru 10 minute 😄, dar procesul acesta de antrenare a concentrarii, a focusului,  sa inveti sa controlezi mai bine mini-impulsuri emotionale care vor sa te faca sa renunti la alea 10 minute de meditat.. astea, in timp, au produs schimbari pe care le-am observat in viata mea de zi cu zi.

  • Mai putin stres, un control mai bun al impulsurilor.. si erau un tip extrem de impulsiv..
  • Mi-am ridicat nivelul de constientizare in unele situatii care altadata intrau 'pe pilot automat'. Gen certuri, situatii de pericol si alte lucruri de genul asta...
  • Si bineinteles, meditatia m-a ajutat foarte mult si in controlul emotional al impulsurilor ce aveau legatura cu dependenta mea.

 

In acest articol nu intentionez sa te invat sa meditezi, ci doar am vrut sa-ti spun ca daca ai probleme cu stresul, cu adictiile, comportamente compulsive...

Daca esti prea impulsiv, te controlezi greu... sau daca ai atacuri de panica sau altfel de probleme emotionale, atunci meditatia e o unealta destul de buna.

Poti sa-ti formezi obiceiul de a medita zilnic, sau macar la cateva zile, si cu siguranta vei vedea imbunatatiri in viata ta.

 

 

3. Afirmatii pozitive

Al 3-lea obicei despre care vreau sa-ti vorbesc e ceva ce n-am mai facut de foarte mult timp, insa la inceput il faceam zilnic. Folosesc si in ziua de azi unelte care functioneaza pe acelasi principiu, insa nu in formatul pe care ti-l zic tie acum: ascultatul unor afirmatii pozitive, in fiecare zi.

 

In procesul meu de recuperare, am fost invatat sa identific convingeri interioare distructive, sau ganduri repetitive care nu-mi serveau deloc. Apoi, am inlocuit acele ganduri si afirmatii pe care le-am identificat, cu altele pozitive, pe care le-am inregistrat cu vocea mea, le-am pus un fundal de Mozart, si le-am ascultat zi de zi, mai bine de un an.

 

La inceput mi se parea o prostie 😅

Nu-mi placea deloc vocea mea, si mi se parea inutil sa ma ascult pe mine spunandu-mi lucruri frumoase timp de 15 minute pe zi.

Dar, pentru ca eram intr-un program online, cu o structura bine facuta, si pentru ca platisem pentru el, am zis "hai sa continui totusi".

 

A fost foarte util sa am sustinere in acel program (in mai multe feluri), pentru ca altfel asta era unul dintre lucrurile pe care le-as fi lasat balta destul de repede.

 

Treaba cu afirmatiile pozitive e o chestie forte bine stiuta in ziua de azi, si chiar demonstrat ca functioneaza.

Defapt, in prima faza, majoritatea congingerilor noastre interioare de genul: "eu nu pot, eu n-o sa reusesc, sunt varza, nu-s in stare de nimic"... toate astea apar in urma unor afirmatii repetitive pe care de obicei ni le adreseaza altii in diferite circumstante. Si de obicei atunci cand suntem destul de mici.

Deci reversul poate, si chiar functioneaza.

Dar atentie: e foarte important ca afirmatiile pozitive sa inlocuiasca "la fix" convingeri limitative sau proaste pe care LE AI TU PERSONAL.

 

Iar ca sa stii ce fel de convingeri limitative ai, e nevoie sa faci putina munca de identificare si autoanaliza, ceea ce de obicei se intampla intr-un proces de dezvoltare personala.

 

In ziua de azi nu prea mai folosesc atat de mult genul asta afrmatii, ci mai degraba exercitii mai complexe de vizualizare (de imaginatie), sau diferite alte tehnici care au acelasi scop pana la urma: sa-mi inclocuiasca vechi convingeri limitative, cu altele care imi servesc mai bine acum.

 

 

Astea au fost cele 3 obiceiuri care mi-au imbunatatit mie viata foaarte mult.

Daca vreunul dintre ele suna bine si pentru tine, apuca-te de el 😁

 

Si daca ai nevoie de putin suport si sustinere in a invata cum sa instalezi eficient un obicei, am un curs online foarte bun pentru asta.

 

Se numeste GO – Generatorul de Obiceiuri, iar in perioada aceasta este la reducere!

Share pe

 
Neuro Progres

Site de dezvoltare si progres personal, unde gasesti materiale gratuite si cursuri online bazate pe informatii si studii despre cum functioneaza creierul uman.